به گزارش آیندگان
تیروئید بیماری شایعی است که بهعلت فعالیت غیرطبیعی غده تیروئید و افت هورمونهای تیروئیدی در بدن رخ میدهد. یکی از مهمترین راهها برای تنظیم فعالیت غده تیروئید، مصرف داروهای تیروئید همانند قرص لووتیروکسین است. با این که، لووتیروکسین داروی مهم در درمان هیپوتیروئیدی است، اما امکان پذیر در برخی افراد عوارض جانبی متنوعی تشکیل کند. در این مقاله، به بازدید عوارض متداول و جدی مصرف داروهای تیروئید، تداخلات دارویی و راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت این عوارض میپردازیم..
عوارض هیپرتیروئیدی ناشی از مصرف بیشتر از حد لووتیروکسین
واژه «هیپرتیروئیدی» به معنی افزایش فعالیت تیروئید است که امکان پذیر با عوارض جانبی جدی همراه باشد. بهگفتن مثال، مصرف بیشتر از حد قرصهای تیروئید، تبدیل افزایش سطح هورمون تیروئید در بدن میشود. این افزایش، عوارضی ازجمله فعالیت بیشتر از حد تیروئید و افزایش تعریق و گرما را بهجستوجو دارد. وقتیکه غده تیروئید بیشتر از حد هورمون تیروئید تشکیل میکند، متابولیسم بدن افزایش مییابد و تبدیل افزایش تشکیل گرما و تعریق میشود؛ این چنین، افزایش فعالیت تیروئید امکان پذیر تغییراتی را در مزاج شخص ازجمله افزایش اضطراب و خشمگینی تشکیل کند. بهطور معمول، این تغییرات بهعلت تاثییر مستقیم هورمونهای تیروئید بر سیستم عصبی مرکزی رخ خواهند داد و علتتغییرات در حالت روحی و روانی فرد خواهد شد.
مراعات دوز داروهای تیروئید؛ راهکار تغییرات در وزن
افت وزن ناخواسته یکی از عوارض مصرف قرص تیروئید لووتیروکسین است. درصورتیکه، دوز مصرفی بیشتر از حد باشد یا بدن بهشدت به دوز تجویزشده عکس العمل نشان دهد، تبدیل هیپرتیروئیدی و درنتیجه، افت وزن ناخواسته میشود. برای مدیریت افت وزن ناخواسته که ناشی از مصرف قرصهای تیروئید است، باید دوز دارو بهدقت تنظیم شود؛ این چنین، مصرف مواد غذایی پرکالری و مغذی برای جبران افت وزن و نگه داری توده عضلانی الزامی است.
تغییرات در مزاج و احساسات بیماران تیروئیدی
قرصهای تیروئید امکان پذیر به تغییرات در مزاج و احساسات فرد منجر شود، بهخصوص اگر دوز مصرفی بیشتر از نیاز بدن باشد. این تغییرات شامل تاثییر بر سیستم عصبی مرکزی، افزایش متابولیسم و تغییرات در سطح انرژی بدن است که علتاضطراب، خشمگینی، افسردگی و تغییرات در روابط اجتماعی خواهد شد. برای مدیریت این عوارض، تنظیم دقیق دوز دارو، پایش منظم تیروئید، مشاوره روانشناختی و منفعت گیری از تکنیکهای مدیریت استرس بهترین راهکار می باشند. درصورت توانایی تغییرات مزاج و احساسات حتما با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف بیشتر از حد داروهای تیروئید؛ خطرات قلبی و راه مدیریت
مصرف بیشتر از حد داروهای تیروئید امکان پذیر به عوارض جدی قلبی منجر شود. قرص تیروئید با افزایش متابولیسم بدن، سختی بیشتری بر قلب اعمال میکند و علتافزایش نیاز بدن به اکسیژن و انرژی میشود. درنتیجه، بر کارکرد قلب تاثییر میگذارد و ضربان قلب را افزایش میدهد. عوارض قرص تیروئید شامل تپش قلب، افزایش سختی خون، نارسایی قلبی و فیبریلاسیون دهلیزی است. برای مدیریت این عوارض، تنظیم دقیق دوز دارو، پایش منظم تیروئید و درصورت لزوم، منفعت گیری از داروهای قلبی و نگه داری سبک زندگی سالم را پیشنهاد میکنیم. درصورت توانایی علائم حرف هایشده، مشاوره با پزشک الزامی است تا درمان مناسب اعمال شود.
مشکلات گوارشی ناشی از مصرف داروهای تیروئید؛ راهکارهای مختصر زمان
مصرف بیشتر از حد، امکان پذیر علتمشکلات گوارشی همانند اسهال، تهوع و استفراغ شود. بهگفتن مثال، افزایش حرکت رودهها تبدیل اسهال میشود و بدن آب و الکترولیتهای خود را از دست میدهد؛ این چنین، تحریک سیستم گوارشی علتاحساس تهوع و در موارد شدیدتر تبدیل استفراغ میشود؛ این حالت امکان پذیر درصورت مصرف زیاد دارو یا حساسیت فرد به دارو زیاد تر شود. درصورت ابراز اسهال و تهوع، پزشک امکان پذیر داروهایی را برای کنترل این علائم تجویز کند. در جهت مدیریت این عوارض، تنظیم رژیم غذایی همانند منفعت گیری از مواد غذایی سبک و مصرف مایعات کافی، میتواند به بهبود حالت پشتیبانی کند.
این عوارض طبق معمول به دوز دارو وابستهاند؛ به این علت، تنظیم دقیق دوزهای دارویی توسط پزشک و پیگیری منظم از طریق آزمایشات خونی به افت این عوارض پشتیبانی میکند؛ این چنین، مهم است که مدام با پزشک خود درمورد هرگونه علامت یا عارضه ناخواسته در طول درمان سخن بگویید کنید.
راه حلهای پیشگیری و مدیریت عوارض
برای جلوگیری و مدیریت عوارض ناشی از مصرف داروهای تیروئید همانند لووتیروکسین، بر راه حلهایی همانند تنظیم دوز مناسب، آگاهی از عوارض جانبی و مراعات دستورات مصرف تمرکز کنید؛ این چنین؛ پایش منظم سطح هورمونهای تیروئید و ربط مداوم با پزشک برای تنظیم دوز دارو و مدیریت عوارض الزامی است. علاوهبر آن، آگاهی از راهکارهای مدیریت عوارض گوارشی، قلبی و تغییرات در مزاج و احساسات به بهبود سلامتی پشتیبانی میکند. بهتر است که همیشه به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا درمان مناسب و راهنماییهای ملزوم را دریافت کنید.
تداخل با داروهای تیروئید
قرصهای تیروئید با برخی داروها تداخل دارند و این تداخلات بر اثربخشی لووتیروکسین یا داروی دیگر تاثییر میگذارند. در زیر به برخی از داروهایی که امکان پذیر با لووتیروکسین تداخل داشته باشند اشاره میشود:
- آهن و کلسیم: مکملهای آهن و کلسیم جذب لووتیروکسین را افت خواهند داد. برای جلوگیری از این تداخل، بهتر است لووتیروکسین را چند ساعت قبل یا سپس از این مکملها مصرف کنید.
- آنتیاسیدها: داروهای آنتیاسید حاوی آلومینیوم، منیزیم یا کلسیم نیز علتکاهش جذب لووتیروکسین خواهد شد.
- داروهای ضدصرع: داروهایی همانند فنیتوئین و کاربامازپین تبدیل افزایش متابولیسم لووتیروکسین خواهد شد و سطح هورمونهای تیروئید را افت خواهند داد.
- داروهای ضدانعقاد (وارفارین): لووتیروکسین تاثییر وارفارین را افزایش میدهد و خطر خونریزی را بههمراه دارد؛ از اینرو، پایش منظم INR برای افرادی که هر دو دارو را مصرف میکنند، الزامی است.
- انسولین و داروهای ضددیابت: قرص تیروئید نیاز به انسولین یا داروهای ضددیابت خوراکی را تحول میدهد به همین علت، پایش منظم سطح گلوکز خون و تنظیم دوز داروهای دیابت الزامی است.
- داروهای ضدافسردگی: برخی داروهای ضدافسردگی همانند سرترالین سطح هورمونهای تیروئید را تحول خواهند داد.
بهطورکلی، بهتر است قرص تیروئید را با فاصله وقتی مناسب از دیگر داروها و مکملها میل کنید. بهگفتن مثال، لووتیروکسین را صبح ناشتا مصرف کنید و داروهای دیگر را حداقل ۴ ساعت سپس مصرف کنید. علاوهبر آن؛ مصرف هر دارویی باید تحتنظر پزشک باشد و درصورت هرگونه تحول در حالت سلامت یا اغاز مصرف داروی تازه، باید با پزشک مشورت کرد.
اهمیت افت عوارض قرصهای تیروئید در بهبود سلامتی
عوارض مصرف قرصهای تیروئید همانند لووتیروکسین تاثیرات متنوعی بر روی سلامتی فرد میگذارد. این عوارض شامل افزایش یا افت فعالیت تیروئید، تغییرات در مزاج و احساسات، مشکلات گوارشی، عوارض قلبی، افت وزن ناخواسته، تغییرات در سطح هورمونهای تیروئید و تعارضات با داروهای دیگر است. برای جلوگیری از این عوارض و مدیریت آنها، الزامی است که دوز دارو بهدقت تنظیم شود، پایش منظم انجام گیرد و با هماهنگی پزشک و داروساز مصرف شود؛ این چنین، آگاهی از علائم و نشانههای تداخلات دارویی و خبررسانی به پزشک در رابطه همه داروها و مکملهای مصرفی، از اهمیت بالایی برخوردار است. با مراعات این نکات، میتوان از عوارض مخرب قرصهای تیروئید پیشگیری کرد و سلامتی را بهبود بخشید.
دسته بندی مطالب
فرهنگ وهنر
منبع