وقتی صحبت از پروفیل در صنعت به میان می آید، منظور یک سطح مقطع دو بعدی است که در طول کشیده می شود و از این رو در تمام طول، سطح مقطعِ آن یک شکل می شود. روش های مختلفی در ساخت مقاطع پروفیلی استفاده می شود که بسته به جنس مقطع، کاربرد، آلیاژ و… می تواند متفاوت باشد.
تولید آلومینیوم به روش اکستروژنِ مستقیم که عمومی ترین و متداول ترین و اقتصادی ترین روش تولید پروفیل آلومینیوم می باشد، از طریق گرم کردنِ استوانه های آلومینیومی موسوم به بیلت آلومینیوم تا حدِ خمیری شدن و سپس عبور دادنِ آن با فشارِ بالا از داخل قالب فولادی انجام می شود. بیلت های آلومینیومی می تواند از ذوب شدنِ ضایعات آلومینیومی و هم از ذوب شدن شمش های آلومینیومی تولید شوند که طبعا اگر از شمش های آلومینیومی تولید شوند و سایر آلیاژها به صورت استاندارد به آن اضافه شده و با روش DC (خنک شوندگیِ سریع) خنک شده و در کوره های هموژن به صورت یکنواخت ریزدانه هایش شکل گرفته شود، بهترین پروفیل آلومینیوم را به دست می آوریم که به این مدل بیلت ها فابریک می گویند.کیفیتِ بیلت آلومینیوم از نظر استانداردِ آلیاژی ، انجام عملیات های حرارتیِ مربوطه و همچنین کیفیت سطحی و طراحیِ اصولیِ قالب از مهم ترین دلایلِ تولیدِ یک پروفیلِ با کیفیت می باشد، به طوری که هم دارای کیفیتِ بالای سطحی و ظاهری باشد و هم از نظر ابعادی مطابقِ نقشه ی طراحی شده گردد.
پروفیل آلومینیوم پس از خروج از دستگاه اکستروژن به علت پیچشِ زیاد پس از خنک شدن توسط کِشَنده های هیدرولیکی کشیده می شوند تا صاف شوند و سپس در کوره هایی موسوم به کوره های اِیج (age) قرار می دهند تا استحکام بالاتری پیدا کنند که این مرحله کاملا اختیاری است.پروفیل آلومینیوم پس از تولید به صورت خام ، با پوشش رنگ پودریِ الکترو استاتیک، آنودایز، پولیش، براش و یا شات بلاست استفاده می شود.
روش آنودایزینگ که از متداول ترین روش های پوشش دهیِ پروفیل آلومینیوم می باشد به معنای ایجاد یک پوشش پایدارِ اکسید آلومینیوم روی سطح پروفیل آلومینیوم می باشد که هم باعث ایجاد استحکام سطحی روی آن می گردد و هم یک کیفیت سطحیِ بالاتری از نظرِ ظاهری به کار می دهد. در این روش پروفیل آلومینیوم به داخل یک حوضچه ی اسید سولفوریک قرار داده و آن را به قطب آندِ برق DC وصل می کنند.
پروفیل آلومینیوم شیاردار که تحت عنوان پروفیل مهندسی، پروفیل شیاردار صنعتی و پروفیل آلومینیومی پارتیشنی نیز در صنعت شناخته می شود یکی از متداول ترین و محبوب ترین مدل پروفیل آلومینیومی می باشد که در سطح مقطع های متفاوت و با پوشش های آنودایزینگ نقره ای و مشکی به عنوان متداول ترین رنگ ها استفاده می شود. گستره ی استفاده از این مدل پروفیل های آلومینیومی بسیار وسیع می باشد.
ساخت کابین های صنعتی، شاسی دستگاه، میزهای مونتاژ، میز کار شخصی، پارتیشن، پرینترهای سه بعدی، دستگاه های CNC، شاسی کنسول های بازی و هر آنچه که فکر آن را بکنید را می توان با این پروفیل آلومینیومی ساخت.
اتصال پروفیل آلومینیوم شیاردار روش های مختلفی داشته و یراق آلاتِ متنوعی دارد. مهره های تی ، پیچ تی، انواع نبشی های دیواره دار و ساده از مرسوم ترین یراق آلات می باشد.
با مهره تی می توان هر چیزی مانند دستگیره ، قفل ، لولا و یا پلکسی و MDF را می توان به پروفیل شیاردار متصل کرد. با نبشی های دیواره دار می توان دو پروفیل مهندسی را با استحکام بالا به یکدیگر متصل کرد.
استحکام اتصال با نبشی های دیواره دار به حدی است که با انتخاب پروفیل مناسب و ایجاد ساپورت های کافی وزن های چند تُنی را روی فریم اعمال کرد.
هر چند قیمت آلومینیوم نسبت به آهن بسیار بالاتر می باشد و اتصالات و یراق آلاتی که در بالا به آن اشاره کردیم نسبت به جوشکاریِ آهن گران تر تمام می شود، اما راحت تر بودنِ اتصال با آلومینیوم نسبت به آهن، امکانِ باز و بسته کردنِ راحت تر اتصال نسبت به جوش و همچنین زیباییِ بالاترِ آلومینیوم نسبت به آهن و دقت بالای ابعاد و سطوح صاف تر نسبت به آهن از مزایایی است که باعث می شود آلومینیوم مشتری های مخصوص خود را پیدا کند.