انجام بسیاری از واکنش های بیوشیمیایی وابسته به حضور بافرها است. به همین دلیل تهیه بافرهای آزمایشگاهی با کیفیت بالا از جمله الزامات بسیاری از لابراتوارهای آموزشی، علمی و تحقیقاتی می باشد. در این زمینه شرکت مرک آلمان یک برند معتبر و پیشتاز محسوب می شود. در حال حاضر امکان استعلام قیمت مواد شیمیایی هم بصورت آنلاین و هم تلفنی وجود دارد و می توان خرید بافر و سایر مواد آزمایشگاهی را به راحتی انجام داد.
بافرهای آزمایشگاهی
اهمیت بافرهای آزمایشگاهی
یکی از مشکلات رایج در انجام و همچنین پیشرفت بسیاری از واکنش های شیمیایی و بیوشیمیایی تغییرات pH محیط است. یک واکنش شیمیایی غالبا در یک محدوده پی اچ مشخص رخ می دهد. پی اچ نامناسب نتیجه کلی آزمایشات را تغییر می دهد.
برای حل این مشکل بافرهای آزمایشگاهی بسیار مهم هستند و می توانند به خوبی یک محدوده پی اچ مشخص برای ما ایجاد نمایند.
انواع بافرهای آزمایشگاهی
بافرهای آزمایشگاهی به طور کلی به دو نوع بافرهای اسیدی و بافرهای بازی تقسیم می شوند. پی اچ بافرهای اسیدی کمتر از ۷ است و حاوی یک اسید ضعیف و باز مزدوج آن به عنوان نمک هستند. در مقابل پی اچ بافرهای بازی بیشتر از ۷ می باشد و حاوی یک باز ضعیف و اسید مزدوج به عنوان نمک هستند.
در طول آزمایش وقتی که یک عامل برهم زننده پی اچ (یک ماده اسیدی یا بازی) وارد محلول حاوی بافر می شود، بافر اسید یا باز اضافی را خنثی می کند. در نتیجه پی اچ محلول آزمایش در یک محدوده مشخص باقی می ماند.
مهمترین نکات در تهیه بافر
در تهیه بافرهای آزمایشگاهی باید به نکاتی مانند نوع بافر، ظرفیت بافر، تناسب آزمایش با بافر و کیفیت بافر توجه نمود. ظرفیت بافر توانایی یک ترکیب بافری را برای مقاومت در برابر تغییرات pH (با جذب یا دفع یون های H+ و OH- ) نشان می دهد. بافرهای دارای ظرفیت پایین توانایی کمتری برای کنترل پی اچ محیط دارند. قطعا استفاده از بافر با ظرفیت غیر متناسب با آزمایش هدف منجر به خطا می شود. همچنین کیفیت بافر نیز در تضمین عملکرد صحیح آن بسیار مهم است. در نتیجه حتما باید از یک برند معتبر تهیه شود.
اهمیت بافرهای آزمایشگاهی در واکنش های آنزیمی
آنزیم ها که غالبا از جنس پروتئین هستند در یک محدوده پی اچ خاص فعالیت می کنند. خارج از این محدود نه تنها با افت عملکرد روبرو می شوند بلکه اگر تغییر پی اچ از یک درجه ای بیشتر باشد شاهد دناتوراسیون (تغییر فرم دائمی) آنزیم نیز خواهیم بود. جالب است بدانید که آنزیم ها در بسیاری از آزمایشات بیوشیمیایی نقش محوری دارند. بدون بافرها این آزمایشات قابلیت انجام ندارند.
انجام واکنش های آنزیمی وابسته به بافر است
کاربرد عملی بافرها
از جمله مهمترین کاربردهای بافرهای آزمایشگاهی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تهیه کشت های سلولی جانوری، انسانی و گیاهی (در مطالعات پاتولوژی و تحقیقاتی)
- انجام پی سی آر (PCR) برای تکثیر قطعات DNA انسانی، ویروسی، باکتریایی، گیاهی
- استخراج ماده ژنتیکی
- انجام تکنیک ژل الکتروفورز
- نگهداری بافت ها
- استخراج آنزیم ها از بافت ها
- طراحی و ساخت سلول های خورشیدی پلیمری
- مطالعه عملکرد مولکول های زیستی
- طراحی سیستم های ضد خوردگی برای فلزات
- انجام آزمایشات الکتروشیمیایی و ….