به گزارش آیندگان
پژوهشگران بهتازگی موفق شدند سلولهای پوست را بهشکل مستقیم به سلولهای عصبی تبدیل کنند. این فرایند میتواند راهکارهای جدیدی را برای درمان بیماریهای عصبی در آینده فراهم سازد.
تبدیل مستقیم پوست به سلولهای عصبی چطور امکان پذیر؟
منفعت گیری از سلولهای بنیادی و تبدیل آنها به سلولهای بافت مقصد، یکی از راه حلهای درمانی نوین است که امید میرود با منفعت گیری از آن بتوان بیماریهای بیشتری را در آینده درمان کرد. یقیناً این روش با چالشهای اخلاقی بسیاری ازجمله بهدست آوردن سلولهای بنیادی از بافتهای جنین و جفت همراه میشود که میتواند معضلات اختصاصی به خود را بهجستوجو داشته باشد. در سال ۲۰۰۶، دانشمندی ژاپنی عمل به معارفه روش جدیدی برای تبدیل سلولهای تمایزیافته به سلولهای بنیادی کرد که پتانسیل بالایی بهگفتن جانشین اخذ سلولهای بنیادی از جنین دارد.
اگرچه کشف مسیر تبدیل سلولهای تمایزیافته به سلولهای بنیادی توانست جایزه نوبل را برای دانشمند ژاپنی به ارمغان آورد؛ اما مشکلات مخصوص به خود را دارد که از بین آنها میتوان به منفعتوری زیاد پایین در نزدیک به ۰.۱ درصد اشاره کرد. اکنون پژوهشگران دانشگاه MIT اظهار کردهاند که روش جانشین جدیدی برای تبدیل مستقیم سلولها به یکدیگر اشکار کردهاند که میتواند مرحله تبدیل به سلولهای بنیادی را دور بزند؛ در نتیجه با منفعتوری زیاد بالایی همراه است. آنها موفق شدهاند از طریق مسیر تازه، سلولهای پوستی مستقیم به سلولهای عصبی تبدیل کنند که با منفعتوری ۱۰۰۰ درصدی همراه بوده است؛ یعنی بهازای هر سلول، ۱۰ سلول بافت مقصد تشکیل شده است.
در روش قدیمی، مجموعهای از ژنها که روی فاکتورهای رونویسی تاثییر دارند، به ویروسهای حامل منتقل خواهد شد که رساندن ژنها به سلولهای تازه، میتوانند آنها را به بافت بنیادی تبدیل کنند. اما روش تازه تنها روی ۳ ژن بهشدت کلیدی در فرایند اختلاف سلولی تمرکز دارد و با انتقال آنها از طریق ویروسها به سلولهای دارای قوت تقسیم بالا، میتوان فرایند تبدیلشدن به بافت تازه را اغاز کرد. یقیناً هر نوع سلولی به این منظور کاربرد ندارد و سلولهای دارای قوت تقسیم زیاد همانند سلولهای پوششی پوست، بهترین گزینه می باشند؛ چون میتوانند نرخ منفعتوری بیشتری را در قیاس با دیگر سلولها فراهم سازند.
آخرین مطالب
نتایج مشخص می کند که تبدیل سلولهای پوششی پوست به سلولهای عصبی یا همان نورونها، با پیروزی چشمگیری همراه بوده است؛ بهطوری که نورونهای حرکتی حاصل از این روش میتوانند همانند سلولهای مغزی طبیعی، پالسهای الکتریکی و سیگنالدهی عصبی از طریق یون کلسیم را انجام بدهند. بازدیدهای زیاد تر نشان داده است که قراردادن نورونهای ساختهشده در آزمایشگاه داخل مغز موشها، با پیروزی همراه بوده است و سلولهای تازه توانستهاند با بافت مغزی گیرنده، پیوند عصبی طبیعی تشکیل کنند. نسخه فرد دیگر از این روش برای منفعت گیری روی سلولهای انسانی گسترشیافته که با منفعتوری ۱۰ الی ۳۰ درصدی همراه بوده است. پژوهشگران امیدوارند در آینده بتوانند از درمانهای مبتنیبر این مسیر برای بهبود بیماران مبتلا به ALS و دیگر بیماریهای مرتبط با تحلیل نورونها در مغز، پشتیبانی بگیرند.
دسته بندی مطالب
فرهنگ وهنر