به گزارش آیندگان
این اولین بار است که تلسکوپ فضایی جیمز وب موفق به ثبت تصاویری خیرهکننده از شفقهای درخشان نپتون شده است؛ اتفاقای که تا بحال مستقیم مشاهده نشده می بود و رمزورازهای بسیاری برای دانشمندان داشت.
اخترشناسان با منفعت گیری از طیفنگار فروسرخ نزدیک این تلسکوپ تصاویر جدیدی از نپتون ثبت کردهاند که فعالیت شفقهای این سیاره را مشخص می کند. پیشازاین، فقط نشانههای ضعیفی از شفقهای نپتون در مأموریت فضاپیمای ویجر ۲ در سال ۱۹۸۹ شناسایی شده می بود اما اکنون وب شواهد مستقیمی از این اتفاق اراعه کرده است.
نپتون در فاصله نزدیک به ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون کیلومتری از خورشید قرار دارد و بهعلت فاصله زیاد زیاد، مطالعه دقیق آن چالشبرانگیز بوده است. تنها فضاپیمایی که تا بحال از کنار این غول یخی عبور کرده، ویجر ۲ می بود که سال ۱۹۸۹ اطلاعاتی از جو، حلقهها و قمرهای نپتون به زمین ارسال کرد. این فضاپیما این چنین قبول کرد نپتون شفقهای قطبی دارد؛ اتفاقای که در تعامل ذرات باردار با میدان مغناطیسی و جو سیاره رخ میدهد.
اگرچه از دهه ۱۹۷۰ و با دادههای مأموریتهای پایونیر و ویجر، شواهدی از شفقها در مشتری، زحل، اورانوس و نپتون به دست آمده می بود، نپتون تنها سیارهای می بود که تا بحال عکس مستقیم از شفقهای آن ثبت نشده می بود. اکنون با تصاویر تازه وب، دانشمندان اولین عکس کامل فعالیت شفقها در سراسر منظومه شمسی را در اختیار دارند.
مسئله شگفت فرد دیگر محل راه اندازی شفقهای این سیاره می بود. برخلاف دیگر سیارات که شفقها در قطبهای شمال و جنوب متمرکزند، شفقهای نپتون در عرضهای جغرافیایی میانی (نزدیک محل قرارگیری آمریکای جنوبی در زمین) رخ خواهند داد.
از نظر دانشمندان، علت این اتفاق میدان مغناطیسی خاص نپتون است که ۴۷ درجه نسبت به محور چرخش سیاره انحراف دارد. ازآنجاکه شفقها در محل تقاطع میدان مغناطیسی و جو سیاره راه اندازی خواهد شد، این اتفاق در نپتون دور از قطبهای چرخشی آن دیده میشود.
دسته بندی مطالب
فرهنگ وهنر