به گزارش آیندگان
اریتریتول نوعی شیرینکننده کمکالری است. این شیرینکننده عوارض جانبی خاصی ندارد و طعم آن تقریبا همانند شکر است. در این مقاله درمورد مزایا اثباتشده اریتریتول، عوارض جانبی احتمالی آن و تفاوت اریتریتول و استویا خواهید خواند. با ما همراه باشید.
اریتریتول چیست و چه تفاوتی با شکر دارد؟
شیرینکننده اریتریتول در دسته الکلهای قندی قرار میگیرد. تولیدکنندگان مواد غذایی از انواع الکلهای قندی همانند زایلیتول، سوربیتول و مالتیتول برای شیرینکنندههای کمکالری در محصولات فاقد شکر منفعت گیری میکنند. زیاد تر الکلهای قندی به مقدار کم در طبیعت وجود دارند، بهخصوص در میوهها و سبزیجات. الکلهای قندی بهخاطر ساختار مولکولهایشان میتوانند گیرندههای طعم شیرین روی زبان را تحریک کنند. به نظر میرسد اریتریتول با الکلهای قندی دیگر کاملا متفاوت است. با اهمیت ترین تفاوت هم مقدار کالری آنهاست. به این قیاس دقت کنید:
- قند سفره: ۴ کالری در هر گرم
- زایلیتول: ۲٫۴ کالری در هر گرم
- اریتریتول: ۰٫۲۴ کالری در هر گرم
قیمت غذایی اریتریتول
وزارت کشاورزی آمریکا (USDA) برای ۱ قاشق چایخوری (۴ گرم) اریتریتول خالص مشخصات زیر را اراعه کرده است:
- کالری: ۰
- چربی: ۰ گرم
- سدیم: ۰ میلیگرم
- کربوهیدرات: ۴ گرم
- فیبر: ۰ گرم
- شکر: ۰ گرم
- پروتئین: ۰ گرم
آیا مصرف اریتریتول بیخطر است؟
مصرف اریتریتول بیخطر به نظر میرسد. آزمایشهای حیوانی بسیاری برای بازدید سمّیت و اثرات اریتریتول بر متابولیسم انجام شدهاند. اریتریتول هم برای انسان و هم برای حیوانات بیخطر است، بااینحال باید به این مسئله دقت کرد که زیاد تر الکلهای قندی امکان پذیر علتمشکلات گوارشی شوند.
بهعلت ساختار شیمیایی بی همتا الکلهای قندی بدن نمیتواند آنها را هضم کند و بدون تحول از دستگاه گوارش عبور میکنند تا به روده بزرگ برسند. باکتریهای ساکن روده بزرگ آنها را تخمیر میکنند که محصول جانبیاش نوعی گاز است. به این علت مصرف مقدار بسیاری الکلهای قندی امکان پذیر علتنفخ و ناراحتی گوارشی شود.
یقیناً اریتریتول با الکلهای قندی دیگر متفاوت است و مطابق تحقیقات، مقادیر بسیاری از آن قبل از رسیدن به روده بزرگ جذب جریان خون میشود، مدتی در خون گردش میکند تا در نهایت بدون تحول از طریق ادرار دفع شود. نزدیک به ۹۰درصد اریتریتول از این طریق دفع میشود.
مزایا اریتریتول
۱. قند خون یا انسولین را افزایش نمیدهد
انسان آنزیمی برای تجزیه اریتریتول ندارد، به این علت سپس از مصرف در جریان خون میماند تا این که از طریق ادرار دفع شود. مطابق آزمایشهای انجامشده روی حیوانات، اریتریتول از افزایش مقدار قند خون و انسولین جلوگیری میکند. برای افرادی که اضافهوزن، دیابت یا دیگر مشکلات مربوط به سندرم متابولیک را دارند، اریتریتول جانشین بسیارای برای شکر است.
در حالی که الکلهای قندی دیگر (همانند سوربیتول) علتافزایش قند خون و جواب انسولین در زمان مصرف خواهد شد، اریتریتول هیچ تأثیری بر قند خون یا مقدار انسولین ندارد.
۲. خطر بیماری قلبی را افت میدهد
با انجام آزمایش روی موشهای دیابتی اشکار شد که اریتریتول همچون آنتیاکسیدان عمل میکند و به گمان زیاد صدمه عروق خونی ناشی از قند خون زیاد را افت میدهد.
در پژوهشی دیگر، ۲۴ بزرگسال مبتلا به دیابت نوع ۲ بهزمان ۱ ماه روزانه ۳۶ گرم اریتریتول مصرف کردند و کارکرد عروق خونی آنها بهتر شد و خطر ابتلای آنها به بیماری قلبی افت یافت. بااینحال برای اثبات این ادعا به تحقیقات بیشتری نیاز است.
۳. سلامت دندانها را بهبود میبخشد
یکی از عوارض رایج مصرف بیشتر از حد شکر خرابشدن و پوسیدگی دندان است. اریتریتول در قیاس با شیرینکنندههای دیگر، برای سلامت دندانها بهتر است. پوسیدگی دندان وقتی اتفاق میافتد که باکتریهای حاضر در دهان با قندها و نشاستهها تماس اشکار میکنند و اسید راه اندازی خواهند داد. اسید مینای دندان را از بین میبرد و علتایجاد حفره در دندان میشود.
بهخاطر این که اریتریتول قند یا نشاسته نیست، نقشی در تشکیل حفره ندارد و امکان پذیر حتی پوسیدگی دندان را افت بدهد. این قضیه علتشده است اریتریتول در تشکیل محصولات دوستدار دندان منفعت گیری شود. علاوه بر این، زیلیتول و اریتریتول جلوی رشد باکتریها را میگیرند.
درمورد تاثییر اریتریتول بر پوسیدگی دندان تحقیقات بسیاری انجام شده و نتایج متفاوت است. مطابق برخی از تحقیقات اریتریتول علتکاهش جرم دندان و باکتریهای زیان اور میشود، در حالی که بر پایه برخی دیگر، این چنین اتفاقی رخ نمیدهد.
بااینحال، با بازدید ۳ساله ۴۸۵ دانشآموز اشکار شد که اریتریتول حتی زیاد تر از زایلیتول و سوربیتول در برابر پوسیدگی از دندانها محافظت میکند. محققان در تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۶ انجام شدند نیز این یافتهها را قبول و اظهار کردند که اریتریتول برای محافظت دندان در برابر جرم و پوسیدگی از زایلیتول یا سوربیتول مؤثرتر است.
۴. مصرف قند را افت میدهد
مصرف بیشتر از حد قند علتافزایش وزن میشود و امکان پذیر غیرمستقیم علتایجاد بیماریهای قلبیعروقی و دیابت نوع ۲ شود. برای افرادی که میخواهند قند و شکر کمتری مصرف کنند، اریتریتول با کالری صفر بهترین جانشین است.
عوارض جانبی اریتریتول
نزدیک به ۹۰درصد اریتریتولی که میخورید، جذب جریان خونتان میشود. ۱۰درصد باقیمانده بدون هضم به روده بزرگ میرود. به نظر میرسد اریتریتول برخلاف زیاد تر الکلهای قندی، در برابر تخمیر توسط باکتریهای روده بزرگ مقاوم باشد.
مطابق تحقیقات، حداکثر ۰٫۷ تا ۱ گرم اریتریتول بهازای هر کیلوگرم از وزن بدن بهخوبی تحمل میشود و عارضه خاصی ندارد. بعد تا وقتی که مقادیر بسیاری از آن مصرف نکنید، دور از انتظار است علتناراحتی معده شود. بااینحال، حساسیت اریتریتول امکان پذیر از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. در نتیجه بهتر است مراعات کنید و اریتریتول را کمتر مصرف کنید.
اگر دچار بیماریهایی همانند IBS یا مشکلات گوارشی مزمن هستید، بهتر است مصرف را با احتیاط اغاز کنید.
برای مثال اریتریتول و الکلهای قندی دیگر امکان پذیر بیماری افراد مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر (IBS) را تشدید کنند.
اریتریتول یا استویا؟ کدام بهتر است؟
اریتریتول و استویا شیرینکنندههای کمکالری محبوبی می باشند که تعداد بسیاری از مردم بهمنظور افت مصرف شکر و کالری از آنها منفعت گیری میکنند.
اریتریتول نوعی الکل قندی است که زیاد تر بهگفتن شیرینکننده کمکالری به غذاها اضافه میشود. استویا شیرینکنندهای طبیعی است که از برگهای شیرینبرگ یا استویا ربادیانا، گیاهی بومی مناطق خاصی از آمریکای جنوبی، به دست میآید و زیاد تر بهگفتن جایگزینی برای شکر معمولی منفعت گیری میشود و در تعداد بسیاری از محصولات کمکالری وجود دارد.
شما میتوانید بدون این که کالری مصرف کنید، از هریک از این محصولات برای افزودن طعم شیرین به همهچیز، از چای و قهوه گرفته تا غذاها، منفعت گیری کنید.
اریتریتول و استویا ۲ جانشین عالی برای شکرند. اریتریتول حداقل عوارض جانبی را دارد و جایگزینی عالی برای قند است، اما مشکلش این است که بهخوبی شکر حل نمیشود، که این علتمیشود برای منفعت گیری در برخی از غذاها مناسب نباشد.
استویا همهکاره است، کاربردهای بسیاری دارد و منفعت گیری از آن راحت است، اما طعم تلخی دارد که امکان پذیر برخی افراد آن را نپسندند.
تعداد بسیاری از افراد غذاهای خود را با استویا یا عسل شیرین میکنند. اما عسل حاوی کالری و فروکتوز است و تعداد بسیاری از مردم طعم استویا را دوست ندارند. در نتیجه میتوانیم بگوییم که اریتریتول بهترین شیرینکننده بدون کالری است.
این که کدام شیرینکننده برایتان بهتر است، به ترجیحات شخصی شما و کاربرد آن بستگی دارد. اگر تصمیم خرید اریتریتول را دارید، آن را از فروشگاههای معتبر تهیه کنید.
ویژگیها | اریتریتول | استویا |
---|---|---|
منبع | الکل قندی طبیعی | گیاه استویا ربادیانا |
کالری | نزدیک صفر | صفر |
طعم | همانند شکر | مقداری تلخ و گیاهی |
گمان تشکیل نفخ | کم | زیاد کم |
تأثیر بر قند خون | ندارد | ندارد |
مناسب برای پختوپز؟ | تا حدی (حلشدگی محدود) | بله |
برندهای معتبر اریتریتول در بازار
اگر تصمیم گرفتهاید اریتریتول را امتحان کنید، مهم است که محصولی باکیفیت و بدون افزودنیهای غیرضروری انتخاب کنید. برندهای مختلفی در بازار جهانی و داخلی وجود دارند که اریتریتول خالص و استاندارد تشکیل میکنند. در ادامه به برخی از برندهای معتبر اشاره میکنیم:
برندهای خارجی:
-
NOW Foods – یکی از شناختهشدهترین برندهای مکمل و محصولات طبیعی در جهان.
-
Wholesome Sweeteners – اراعهدهنده شیرینکنندههای ارگانیک و بدون GMO.
-
Anthony’s Goods – تخصص در محصولات فاقد گلوتن و مناسب رژیمهای خاص.
-
Swerve – برند محبوب در رژیمهای کتوژنیک که ترکیبی از اریتریتول و اولیگوساکاریدهای طبیعی دارد.
برندهای حاضر در ایران:
-
Sweetlite (تحت لیسانس) – یکی از گزینههای پرطرفدار در فروشگاههای محصولات رژیمی.
-
برندهای ایرانی بستهبندی مجدد – برخی فروشگاهها اریتریتول وارداتی را با بستهبندی داخلی اراعه میکنند. زمان خرید به برچسب اصالت و گواهیهای بهداشتی دقت کنید.
چطور اریتریتول اصل و باکیفیت بخریم؟
بازار شیرینکنندهها پر از محصولات شبیه است. برای خرید اریتریتول خالص و یقین به نکات زیر دقت کنید:
۱. برچسب ترکیبات را دقیق بخوانید
محصول باید فقط شامل erythritol باشد. اگر ترکیبات فرد دیگر همانند مالتودکسترین، دکستروز یا نشاسته ذرت به آن اضافه شده، از خرید آن صرفنظر کنید چون این مواد میتوانند سطح قند خون را بالا ببرند.
۲. به شکل ظاهری دانهها دقت کنید
اریتریتول خالص طبق معمولً به شکل دانههای سفید کریستالی است. اگر محصول حالت پودری یا خاکستری دارد، امکان پذیر ترکیبی باشد.
۳. برچسبهایی که باید باشد
-
Non-GMO (غیردستکاریشده ژنتیکی)
-
Gluten-Free (فاقد گلوتن)
-
Keto-Friendly (مناسب برای کتو)
-
بدون افزودنی
اریتریتول را با چه ترکیب کنیم؟ ترکیبهای محبوب برای طعم بهتر
اگرچه اریتریتول بهتنهایی هم طعم خوبی دارد، اما ترکیب آن با شیرینکنندههای دیگر میتواند تواناییی بهتری در آشپزی و نوشیدنیها فراهم کند. در ادامه چند ترکیب کاربردی را معارفه میکنیم:
اریتریتول + استویا
یکی از رایجترین ترکیبها برای افزایش شیرینی و افت بعدطعم تلخ استویا. این ترکیب در تعداد بسیاری از محصولات آماده منفعت گیری میشود چون هم طعم متعادلی دارد و هم از نظر اقتصادی مقرونبهصرفه است.
اریتریتول + اینولین
اینولین نوعی فیبر محلول است. ترکیب آن با اریتریتول میتواند هم طعم بهتری تشکیل کند و هم به سلامت روده پشتیبانی کند. این ترکیب برای تهیه شکلات، بارهای انرژی و دسرهای رژیمی زیاد مناسب است.
اریتریتول + مانیتول یا آلولوز
اگر مقصد شما تهیه بستنی، سس یا شیرینیهای نرم است، ترکیب اریتریتول با مانیتول یا آلولوز علتمیشود بافت نرمتری تشکیل شود و حالت «کریستالی» اریتریتول کمتر حس شود.
سوالات متداول درمورد اریتریتول
آیا اریتریتول علتچاقی میشود؟
خیر، چون کالری زیاد مقداری دارد و سطح قند خون را بالا نمیبرد.
آیا مصرف روزانه اریتریتول مجاز است؟
بله، تا وقتی که مصرف در حد اعتدال باشد، مصرف روزانه مشکلی تشکیل نمیکند.
آیا اریتریتول برای کودکان هم بیخطر است؟
مطالعات خاصی روی کودکان محدود است، اما در دوز کم طبق معمولً مشکلی تشکیل نمیکند.
از کجا اریتریتول تهیه کنیم؟
حتماً از فروشگاههای معتبر و برندهای شناختهشده خرید کنید تا از کیفیت محصول یقین باشید.
شما بگویید
تابهحال اریتریتول مصرف کردهاید؟ لطفا ازمایش ها و نظرات ارزشمندتان را با ما و کاربران عزیزمان به اشتراک بگذارید.
دسته بندی مطالب
فرهنگ وهنر